News: Olyan karácsonyi ajándékot adna, aminek van értelme és még jót is tesz vele? Adunk néhány tippet

Ha valaki a vásárlásával nem egy kínai gépsort, hanem inkább egy fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű magyar embert támogatna, annak itt egy hasznos gyűjtés, nem csak karácsonyra.

Aki így vásárol, triplán lehet elégedett: amellett, hogy lesz egy egyedi ajándéka, olyan embert segít, akinek szüksége van rá, és még a karácsony eredeti üzenetéhez is közelebb kerül.

Vannak, akik társaikkal összeállva dolgoznak, vannak, akiket alapítványok, designerek vagy ismert emberek karolnak fel, és vannak olyanok is, akik mára menő vállalkozásokká nőtték ki magukat. A megvásárolható termékek skálája a hipszter cuccoktól a gourmet falatokon át az újrahasznosított vagy népi kézműves termékekig terjed; a vásárlás célja viszont mindenhol ugyanaz: fenntartani és támogatni olyan emberek munkáját, akik a munkaerőpiacon egyébként csak kis eséllyel tudnának megjelenni. Kis műhelyek munkatársaiként viszont hasznos elfoglaltságra, önbecsülésre és anyagi biztonságra tesznek szert.

Az ilyen embertársainktól karácsonyi vagy bármilyen ajándékot vásárolni egészen mást eredményez, mint bemenni a legközelebbi plázába vagy olcsó ajándékokat rendelni Kínából. Összegyűjtöttünk néhány olyan alapítványt és céget, ahol egy vagy legfeljebb két lépésben bárki támogathat megváltozott munkaképességű embereket vásárlásával.

Tehetség másként

„A Tehetség másként csapata öt fogyatékossággal élő fiatalból áll: négyen vakok vagyunk, egy lány pedig tartós beteg” – írta magukról a csapat egyik tagja, Sükösd Csilla. „Fogyik vagyunk, de nem ügyifogyik. ” – olvasható bemutatkozásuk a vakoknak és gyengénlátóknak is informatív posztokat tartalmazó Facebook-oldalukon. A legfiatalabb nő 18, a legidősebb 32 éves; egy 25 éves gyógypedagógus segítővel kiegészülve szerveződtek kis munkaközösségbe. Ékszereket – a karkötőfűzés az egyik kedvenc tevékenységük –, karácsonyi díszeket, hajpántokat, kulcstartókat, festményeket lehet rendelni tőlük, és egyedi megkereséseknek is igyekeznek eleget tenni. Szinte az egész folyamatot ők bonyolítják, a befolyt összegből pedig a fenntartási költségeiket finanszírozzák, és innen jön a tulajdonképpeni fizetésük is.

Jövő keddig postáznak, illetve személyesen Budapesten, a Corvin-negyednél is át lehet venni tőlük a rendelt terméket.

Maacraft

Formatervezett madáretetők, kutyafekhelyek, rovar- és méhhotelek, válltáskák, háncskosarak. Majdnem tíz éve működik a miskolci műhely, ahol kiváló minőségű tárgyakat és delikátesz termékeket készítenek autizmussal élő, értelmi sérült, megváltozott munkaképességű emberek. Hatalmas odaadással és lelkesedéssel – ahogy munkatársaik írják. Mindegyik termék egyedileg, az ő kezükkel készül, a tárgyakat Szalkai Dániel designer tervezi, és szakemberekkel közösen fejleszti gyártható termékekké.

Tőlük elsősorban a webshopon keresztül lehet házhoz szállítást kérni, de előre egyeztetés után személyesen is fel lehet keresni a műhelyüket. A vásárlás a Maacraft műhely dolgozóit támogatja, a műhely a Miskolci Autista Alapítvány támogatásával jött létre. Terveik szerint a december 20-ig beérkező rendeléseket teljesítik.

Web

Facebook

Budapest Art Brut Galéria

A Moravcsik Alapítvány 2009-ben hozta létre a Budapest Art Brut Galériát. „A galéria célja a magyarországi art brut művészek elfogadtatása, megismertetése a hazai és nemzetközi művészeti fórumokon, a pszichoszociális fogyatékkal (pszichiátriai betegséggel) élők ellen irányuló előítéletek csökkentése, feloldása, rehabilitációjuk és felépülésük elősegítése a foglalkozás- és művészetterápia segítségével” – írják a galéria munkatársai ismertetőjükben. Boltjukban nemcsak a Moravcsik Alapítvány ellátottjainak munkáit lehet megvásárolni, hanem más hasonló szervezetek műhelyeinek alkotásait is, például művészi nyomatokat, textiltermékeket, kerámiákat, ékszereket. A legérdekesebb mégis a BAB Galéria saját gyűjteménye és a PsychArt24 művészeti maratonon született festmények – ezek külön kategóriát alkotnak a webshopban.

Ha valaki tőlük szeretne valamit, ne sokat töprengjen, mert csak december 17-ig tartanak nyitva, de a Moravcsik Alapítvány webshopja természetesen egész évben üzemel. A téli szünet után január 7-ig a Moravcsik30 kiállítás is megtekinthető a galériában, amely az alapítvány elmúlt három évtizedének munkásságát mutatja be.

Web

Facebook

Impact Box

A shea vajas szappantól a Budapest csokoládéig, az erdei gombás paradicsomos pesztótól a mosható textil szalvétáig – az Impact Box névre hallgató ajándékválogatás koncepciója a ‘80-as évek ajándékkosarainak világát idézi, csak egyrészt 21. századi, jó minőségű ínyencségeket tartalmaz, másrészt nem Jolánka a csemegeosztályról válogatta össze őket.

A dobozba kerülő valamennyi terméket és magát a boxot is a munkaerőpiacon hátrányosan megkülönböztetett közösségek készítik – hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű munkatársakkal –, így aki a dobozt megvásárolja, nekik biztosít méltóságteljes munkát, amire ők is büszkék lehetnek. A dobozok tartalmát az ország különböző sarkaiból válogatták össze úgy, hogy mindegyik több szervezet történetét mutassa be. Idén a Bartók Béla úti pop up bemutatótermükben is meg lehet vásárolni a dobozokat december 31-ig.

Web

Facebook

Retextil

A pécsi Retextil munkatársai háztartási textilhulladékból készítenek egyszerű, ősi eljárásokat alkalmazva (fonás, szövés, hurkolás) előbb fonalat, majd abból berendezési és használati tárgyakat. Nemcsak megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereket támogat az, aki tőlük rendel, hanem a nyilvánvaló upcycling szemléletet is, hiszen a szőnyegeket vagy patchwork takarókat amúgy kidobásra ítélt ruhákból készítik. Munkatársaik „kezükkel személyes történetüket, tapasztalataikat és kreativitásukat dolgozzák bele különböző textil technikákkal a készülő tárgyakba” – írják a műhely munkatársai tájékoztatójukban. A koronavírus-járvány megjelenésével átmenetileg összeszűkült a szortiment, de igyekeznek hamarosan újra bővíteni az áruválasztékon, hogy lakberendezési tárgyak, ruházati termékek és kiegészítők is ismét rendelhetők legyenek.

A színpompás horgolt szőnyegeket személyesen Pécsen lehet megvásárolni hétköznap délután 2-ig, futárral pedig december 22-ig vállalják a szállítást.

Web

Facebook

Misija

Színes, minimalista vonalvezetésű, robosztus és bájos kerámiamalackák, madarak, angyal, kutya és szamár; és talán a legismertebb termékük, a kerámiaelefánt. A kerámiák mellett betonszobrok és fafigurák is a termékskála részei. Farkas-Pap Éva szobrászművész, a figurák tervezője 2013-ban indította el a márkát. A Misija figurák mindegyike hazai manufaktúrákban készül, megváltozott munkaképességű emberek bevonásával; a felhasznált alapanyagok többsége is hazai gyártású. Legnépszerűbb termékcsaládjuk a kerámia kollekció, melyet a csömöri székhelyű Összefogás az Egyenlő Esélyekért NKFT kerámiaműhelye készít. Ha az online rendelés netán nem jön szóba, last minute jelleggel még Budapest több helyszínén el lehet csípni a Misija figurákat, ahogy Veszprémben és Győrben is. Több hazai tervező munkájának társaságában december 22-ig itt is felbukkannak.

Web

Facebook

Olvasd tovább a cikket itt

/  Related news

„Cigány kisgyerekkel azt éreztetni, úgysem lesz belőled senki, az iszonyú!” - Helyszíni riport a Csörögi Tanodában

Kalina Yvette 2011-ben érkezett Csörögre, hogy a településen élő cigány családok gyerekeinek segítséget nyújtson. Trenddé tenni a tanulást - ezzel a gondolattal indul el nap mint nap.