News: Azért dolgozunk, hogy az ő gyerekeik már ne állami gondozottként nőjenek fel

A gyermekotthonok nem képesek felkészíteni az állami gondozásban nevelkedő fiatalokat az önálló élettel járó kihívásokra, így a szülőségre sem.

Sokszor szegénység és nélkülözés várja őket, miután kikerülnek az intézményből. Áncsán Aranka azon dolgozik a Tűzcsiholó Egyesülettel, hogy ez ne így legyen, mentorálással, életvezetési tanácsadással próbálják támogatni ezeket a családokat. Az átélt veszteségek ellenére az egykori állami gondozottak is vágynak saját családra, hogy gyerekeiknek megadhassák azt a szeretet, amiben nekik nem volt részük.

Tiszadobon a második világháború vége óta működik gyermekotthon: kezdetben a közelben található Andrássy-kastélyban szállásolták el az állami gondozott gyerekek százait, az intézmény egyike volt az akkoriban alapított gyermekvárosoknak, mint amilyen a fóti is. Később a gyermekotthon beköltözött a faluba, már jóval kisebb létszámmal. A nyolcvanas évek közepén került Tiszadobra Áncsán Aranka. Először nevelőként, 1992-től pedig igazgatóként dolgozott a gyermekotthonban. A mai napig több tucat egykori állami gondozottal tartja a kapcsolatot, annak ellenére, hogy 2012 óta az SOS Gyermekfalu Lakásotthon hálózatát vezeti Kecskeméten. A gyerekek azóta felnőttek, saját családot alapítottak, néhol már unokák is vannak. Áncsán Aranka karácsony előtt napokig járja az országot, hogy a Tűzcsiholó Egyesület önkénteseivel ruha- és élelmiszer adományokat, kisebb ajándékokat juttasson el ezekhez a családokhoz. Ilyenkor visszatér a szabolcsi faluba is, ahol több mint 25 éven keresztül próbálta egyengetni az állami gondozásban nevelkedő gyerekek életét.

Buborékban nőnek fel

A családokat nemcsak adományokkal, hanem adósságkezeléssel, gyereknevelési tanácsadással és háztartásvezetési ismerettel is próbálják segíteni. Három-négy családot vontak be eddig ebbe a munkába, de idővel szeretnék kibővíteni kört, mert erre a fajta támogatásra is hatalmas szükségük van az egykori gondozottaknak. Halmozottan hátrányos helyzetből vágnak neki az önálló életnek a gyermekotthon elhagyása után, és ezeket a hátrányokat később már nagyon nehéz ledolgozni. A gyermekotthonok nem képesek felkészíteni őket a felnőtt élet és a külvilág kihívásaira, magyarázta a gyermekvédelmi szakember. Így arra sem, hogyan legyenek jó szülők, ami akkor sem feltétlenül könnyű feladat, ha valaki családban és anyagi biztonságban nő fel. Ráadásul akit elhagytak a szülei vagy a kiemelés során elszakítottak tőle, az előtt nincs minta, hogyan kell felnevelni egy gyereket.

Áncsán Aranka sokszor visszahallja az egykori gondozottaktól, hogy mennyivel jobb volt a gyermekotthonban. Ez elsőre furcsán hangzik, mivel nem az a kép él a fejünkben, hogy annyira irigylésre méltó élete lenne a gyerekeknek ezekben az intézményekben.
Akik családban nőnek fel, többé-kevésbé megtanulnak gondoskodni magukról, megtanulják, hogyan kell háztartást vezetni, bevásárolni, és ha elakadnak az életben, mert például elveszítik a munkájukat vagy a lakhatásukat, akkor van egy családi háttér, ahová vissza tudnak menni.

„A gyermekotthonok világa nagyon sajátos, olyan mint egy buborék, ahol védve vannak a gyerekek. Kézhez kapják az ételt, a ruhákat, de amikor kikerülnek az intézetből, sokszor a nélkülözés vár rájuk, hiszen odakint nem járnak ezek a dolgok.”

Akik családban nőnek fel, többé-kevésbé megtanulnak gondoskodni magukról, megtanulják, hogyan kell háztartást vezetni, bevásárolni, és ha elakadnak az életben, mert például elveszítik a munkájukat vagy a lakhatásukat, akkor van egy családi háttér, ahová vissza tudnak menni.

Az állami gondozottaknak ez nem adatik meg, egyszer megcsúsznak és kész, padlóra kerülnek, mondta Áncsán Aranka. Hiába kapnak életkezdési támogatást az államtól (ennek összege 1,9 millió forint most), de az közel sem elég ahhoz, hogy stabil lakhatást teremtsenek maguknak, főleg az ország szegényebb részein. Ismernek olyan családot is, ahol állami gondozottak voltak a szülők, és nemrég kiemelték a gyereküket.

Szerencsére ritka az ehhez hasonló történet, de azért is dolgoznak, hogy mással se történjen meg. „Azért dolgozunk, hogy az ő gyerekeik már ne állami gondozottként nőjenek fel.” Nyáron szeretnének egy több napos balatoni tábort szervezni a mentorált családoknak, ahol a szórakozást és a kikapcsolódást némi életvezetési tanácsadással kötnék össze. Negyven családot szeretnének elvinni, sokuk még életében nem volt a Balatonnál, és amúgy sem engedhetnék meg maguknak a nyaralást. Az is a céljuk a mentorprogrammal, hogy visszajelzést adjanak a gyermekvédelmi ellátásnak, hogyan érdemes felkészíteni az állami gondozottakat az önálló életre, miket kell nekik megtanítani.

Olvass tovább itt

/  Related news

Olyan karácsonyi ajándékot adna, aminek van értelme és még jót is tesz vele? Adunk néhány tippet

Ha valaki a vásárlásával nem egy kínai gépsort, hanem inkább egy fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű magyar embert támogatna, annak itt egy hasznos gyűjtés, nem csak karácsonyra.

Mentori támogatás társadalmi vállalkozás fejlesztő programban

A Badur Alapítvány 2016 óta indít társadalmi vállalkozás fejlesztő programokat, melyek célja a hátrányos helyzetű közösségeket segítő civil szervezetek támogatása piaci alapú szolgáltatások kialakításában.